Pensioen 123 Laag 2

Ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen (of omgekeerd)

Standaard is het partnerpensioen 70% van uw ouderdomspensioen. U kunt kiezen voor een andere verhouding.

Kiest u ervoor om een gedeelte van uw ouderdomspensioen om te ruilen voor meer partnerpensioen, dan krijgt uw partner een hogere uitkering wanneer u overlijdt, maar u krijgt een lagere pensioenuitkering voor uzelf. Andersom kan ook, dan ruilt u partnerpensioen om voor ouderdomspensioen. Uw partner krijgt dan een lager of geen partnerpensioen wanneer u overlijdt, maar u krijgt een hoger ouderdomspensioen voor uzelf. Uw partner moet wel akkoord zijn met uw keuze.

U ontvangt een half jaar voor uw pensionering een brief om uw pensioen aan te vragen. Vervolgens kunt u uw keuzes doorgeven. Hebt u geen partner? Dan zetten wij het partnerpensioen automatisch om in een hoger ouderdomspensioen.

 

Bepaal samen met uw partner hoeveel partnerpensioen er nodig is.

Veelgestelde vragen

  • Een gedeelte van uw ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen is een goed idee wanneer uw partner weinig of geen eigen inkomen heeft. Uw partner is dan verzekerd van een inkomen wanneer u overlijdt.

  • Wanneer uw partner zelf een goed eigen pensioen of inkomen heeft dan kunt u het partnerpensioen omruilen voor een hoger ouderdomspensioen. U hebt dan meer te besteden op het moment dat u met pensioen gaat.

  • U maakt de keuze voor het omruilen van pensioen op de pensioendatum. U ontvangt van het pensioenfonds een aantal formulieren voordat u met pensioen gaat, en daarop kunt u aangeven of en op welke manier u uw pensioen wilt omruilen.

Meer weten?