Pensioen 123 Laag 2

Ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen (of omgekeerd)

Standaard is het partnerpensioen 70% van uw ouderdomspensioen. U kunt kiezen voor een andere verhouding.

Kiest u ervoor om een gedeelte van uw ouderdomspensioen om te ruilen voor meer partnerpensioen, dan krijgt uw partner een hogere uitkering wanneer u overlijdt, maar u krijgt een lagere pensioenuitkering voor uzelf. Andersom kan ook, dan ruilt u partnerpensioen om voor ouderdomspensioen. Uw partner krijgt dan een lager of geen partnerpensioen wanneer u overlijdt, maar u krijgt een hoger ouderdomspensioen voor uzelf. Uw partner moet wel akkoord zijn met uw keuze.

U ontvangt een half jaar voor uw pensionering een brief om uw pensioen aan te vragen. Vervolgens kunt u uw keuzes doorgeven. Hebt u geen partner? Dan zetten wij het partnerpensioen automatisch om in een hoger ouderdomspensioen.

 

Bepaal samen met uw partner hoeveel partnerpensioen er nodig is.

Veelgestelde vragen

Een gedeelte van uw ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen is een goed idee wanneer uw partner weinig of geen eigen inkomen heeft. Uw partner is dan verzekerd van een inkomen wanneer u overlijdt.

Wanneer uw partner zelf een goed eigen pensioen of inkomen heeft dan kunt u het partnerpensioen omruilen voor een hoger ouderdomspensioen. U hebt dan meer te besteden op het moment dat u met pensioen gaat.

U maakt de keuze voor het omruilen van pensioen op de pensioendatum. U ontvangt van het pensioenfonds een aantal formulieren voordat u met pensioen gaat, en daarop kunt u aangeven of en op welke manier u uw pensioen wilt omruilen.

Meer weten?