Nieuwsbericht

Maand van de liefde: partnerpensioen regelen bij pensioeningang

27 februari 2022

Gaat u bijna met pensioen? Bij pensioeningang moet u een aantal keuzes maken die van invloed zijn op de hoogte van het partnerpensioen. Zo kunt u ervoor kiezen om een stukje van uw ouderdomspensioen bij pensionering om te ruilen voor een hoger partnerpensioen. Omgekeerd kan ook, u kunt ook kiezen voor minder partnerpensioen en een hoger ouderdomspensioen. Waarom zou u daarvoor kiezen en wat zijn de voor en nadelen? We leggen het kort uit. 

Waarom ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen of omgekeerd?

Ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen kan verstandig zijn als u bijvoorbeeld een jongere partner hebt. Of wanneer uw partner onvoldoende of een laag eigen inkomen heeft als u zou komen te overlijden. U kunt ook voor het omgekeerde kiezen als uw wanneer uw partner bijvoorbeeld zelf voldoende inkomen heeft.

Uw partner moet altijd instemmen

Het partnerpensioen bedraagt standaard 70% van het ouderdomspensioen. Komt u onverhoopt te overlijden terwijl u nog in dienst bent, dan ontvangt uw partner een partnerpensioen dat 70% is van het pensioen dat u had opgebouwd als u tot aan uw pensioen bij IFF was blijven werken. Deze verhouding kunt u éénmalig wijziging bij pensioen-ingang. Hier beslist u niet alleen over, uw partner moet altijd instemmen.

dans