Nieuwsbericht

Invloed situatie in Oekraïne op het pensioenfonds

1 maart 2022

Het conflict in Oekraïne houdt de wereld in zijn greep. Wat betekent deze situatie voor uw pensioen en wat doet uw pensioenfonds om uw pensioen tegen mogelijke gevolgen te beschermen?

Impact op de economie en op ons vermogen

Naast de grote humanitaire gevolgen van het conflict in Oekraïne zijn er ook economische gevolgen. Gas- en olieprijzen zijn nog verder gestegen, aandelenmarkten daalden in eerste instantie fors en er zijn sancties afgekondigd tegen Rusland. Onze vermogensbeheerders zijn daarbij verplicht om het sanctiebeleid van de EU uit te voeren.

De onrust op de financiële markten en de sancties tegen Rusland kunnen ervoor zorgen dat de economie minder hard groeit. Dit heeft een negatief effect op ons vermogen.

Wat betekent dit voor mijn pensioen?

Op dit moment heeft het conflict in Oekraïne in geen effect op uw pensioenuitkering, uw opgebouwde pensioen of het recht op partner- en wezenpensioen. We verwachten dat de invloed van de ontwikkelingen in Oekraïne op de dekkingsgraad beperkt zijn. De rente is de afgelopen maanden gestegen waardoor onze verplichtingen zijn gedaald. Als deze daling doorzet, zal dit deels de daling van het vermogen kunnen compenseren.

Wat doet het pensioenfonds?

Op het moment van schrijven zij alle scenario’s voor verdere escalatie open. Onze beleggingsportefeuille is zo ingericht dat het zoveel mogelijk rekening houdt met mogelijke stress-situaties op de financiële markten. Zo spreiden we de risico’s en beleggingen en houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten om als het nodig is ons beleid bij te stellen.

Voor nu zien we geen aanleiding om ons beleggingsbeleid aan te passen. Mocht de situatie veranderen dan leest u meer hierover op deze website.