Nieuwsbericht

Verhoging pensioenen 2023: wat kan er wel en wat kan er niet?

28 september 2022

Het bestuur van uw pensioenfonds probeert elk jaar uw pensioen te verhogen met de stijging van de prijzen. Op die manier behoudt uw pensioen zoveel mogelijk zijn waarde. Goed nieuws! Onze beleidsdekkingsgraad per eind september is naar alle waarschijnlijkheid goed genoeg om de pensioenen per 1 januari 2023 gedeeltelijk te verhogen.

Om te bepalen of we uw pensioen per 1 januari 2023 kunnen verhogen, kijken we naar de stand van de beleidsdekkingsgraad per eind september 2022. Dat is ons meetmoment. De beleidsdekkingsgraad per eind september is nog niet bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid is er voldoende ruimte om de pensioenen in elk geval gedeeltelijk te verhogen.

Recordinflatie

Om te bepalen hoeveel we uw pensioen kunnen verhogen kijken we naar de stijging van de prijzen (inflatie), gemeten van oktober 2021 t/m oktober 2022. In deze periode zijn de prijzen enorm gestegen. De definitieve inflatie voor deze periode moet natuurlijk nog berekend worden, maar wordt nu geschat op ongeveer 12%. Een recordstijging!

Regels voor verhogen pensioen

Voor het verhogen van pensioen zijn in eerste instantie de wettelijke regels van toepassing. Ook zijn wij gebonden aan de regels en voorwaarden die zijn vastgelegd in ons pensioenreglement. Eén van die regels is dat we uw pensioen met maximaal 4% mogen verhogen. Een volledige verhoging van uw pensioen per 1 januari 2023 met de stijging van de prijzen zal daarom ook niet aan de orde zijn.

Wanneer wordt er definitief besloten?

Het bestuur beslist in december over de verhoging van uw pensioen per 1 januari 2023. Wij informeren u hierover via onze website en via onze digitale nieuwsbrief van december 2022. Deze ontvangt u van ons als u uw e-mailadres hebt vastgelegd in Mijn gegevens in MijnIFFPensioen. Dus leg uw e-mailadres vast, als u een persoonlijk bericht wilt ontvangen wanneer wij besloten hebben over het verhogen van de pensioenen.